+38/050/370-3627
+38/093/220-0872
+38/044/257-2444
Новини

ESET нагадує про активізацію кібершахраїв під час розпродажів чорної п'ятниці та кіберпонеділка

ESET нагадує про активізацію кібершахраїв під час розпродажів Чорної п'ятниці та Кіберпонеділка

Незабаром наближаються Чорна п'ятниця і Кіберпонеділок, тому більшість з нас активно шукає вигідні пропозиції на товари. У зв'язку з тим, що в більшості країн все ще високий рівень захворюваності на коронавірус, покупки в інтернеті стали надзвичайно популярними.

Однак інтернет-магазини також несуть певні ризики. Наприклад, ви можете стати жертвою шахраїв, які крадуть конфіденційні дані , а потім продають їх в даркнеті, або випадково завантажують шкідливе програмне забезпечення на свій смартфон . Але якщо робити покупки в інтернеті уважно і дотримуватися основних правил кібергігієни, то можна скористатися періодом спеціальних пропозицій з максимальною вигодою.

Чим небезпечний відкритий Wi-Fi

У період знижок листи з вигідними пропозиціями приходять дуже часто, тому у вас може виникнути спокуса відразу скористатися ними, де б ви не знаходилися, наприклад, в черзі на каву або на вулиці. Однак не варто здійснювати онлайн-платежі при підключенні до відкритого Wi-Fi – ваші банківські дані можуть бути вкрадені у вас або ваш пристрій може бути заражений шкідливим програмним забезпеченням. Будь-які операції з конфіденційними даними повинні проводитися тільки при підключенні до захищених і довірених точок доступу до інтернету, тому краще використовувати мобільний інтернет або домашню Wi-Fi мережу.

Однак не варто забувати і про захист домашньої мережі. Якщо ви не змінювали настройки безпеки маршрутизатора за замовчуванням, саме час перевірити їх. Якщо вам потрібно виконати операцію при підключенні до незахищеного Wi-Fi , використовуйте віртуальну приватну мережу (VPN) для шифрування трафіку та безпечного здійснення покупок в Інтернеті.

Як захистити свій пристрій від шкідливих програм

Багато людей досі недооцінюють, скільки персональних даних зберігається на їхніх телефонах – від фотографій та особистої інформації до платіжних карток. Оскільки смартфони в основному використовуються для покупок в інтернеті, слід подбати про їх безпеку.

Перш за все, встановіть надійне рішення для захисту свого пристрою від зараження загрозами, а також від підроблених сайтів, які шахраї використовують для виманювання у користувачів конфіденційної інформації. Крім того, для додаткового захисту потрібно встановити пароль для розблокування і входу, використовуючи біометричні дані - обличчя або відбиток пальця.

Як безпечно оплачувати замовлення на смартфоні

Ще одним важливим рівнем безпеки, про який не варто забувати при покупках в інтернеті, є захист онлайн-платежів. Більшість рішень безпеки для смартфонів зазвичай мають цю функцію. Це допомагає запобігти спробам шахраїв перехопити вашу платіжну інформацію за допомогою фішингу або інших загроз.

Крім того, функція захищає банківські та платіжні додатки від шкідливого програмного забезпечення, яке може заразити пристрій, і запобігає заміні або зчитуванню інформації з екрану при відкритті певних програм. Крім того, слід налаштувати багатофакторну аутентифікацію, яка передбачає повторне підтвердження кожного платежу.

Як розпізнати шахрайське рекламне повідомлення

Період знижок - улюблений час для шахраїв, які розраховують, що користувачі в пошуках найвигіднішої пропозиції будуть довірливими і не дуже пильними. Однак не варто забувати про вже перевірене часом правило: якщо щось звучить занадто добре, щоб бути правдою, ймовірно, це лохотрон. Так що якщо ви зіткнулися з рекламою зі знижками 90% на дорогі бренди, краще її не відкривати.

Коли ви натискаєте на такі оголошення, ви можете бути перенаправлені на фішинговий або підроблений веб-сайт, який збирає конфіденційну інформацію, включаючи платіжні дані, або ваш пристрій може бути заражений погрозами. У будь-якому випадку, єдиними, хто отримає від цього вигоду, є зловмисники. Тому, щоб не стати жертвою подібних шахрайських схем, вносите конфіденційні дані тільки на безпечних сайтах.

Тому якими б вигідними не здавалися на перший погляд спеціальні пропозиції, ніколи не втрачайте пильності і ретельно перевіряйте ресурси, на яких вони розміщені. Як правило, шахрайські рекламні оголошення містять помилки і розміщуються на сумнівних сайтах. Якщо на перший погляд нічого підозрілого немає, краще перевірити уважніше - низькі ціни і неправильне написання веб-адреси можуть свідчити про шахрайство.

Дотримуйтесь цих правил безпеки при покупках в інтернеті і отримуйте тільки позитивні емоції від онлайн-покупок, не ризикуючи стати жертвою шахраїв.

Інші новини

Найкраща ціна