+38/050/370-3627
+38/093/220-0872
+38/044/257-2444
Новини

Gartner: Світовий ринок програмного забезпечення для систем штучного інтелекту набирає обертів

Gartner: Світовий ринок програмного забезпечення для систем штучного інтелекту набирає обертів

За прогнозами аналітиків Gartner, у 2021 році дохід на світовому ринку програмного забезпечення для систем штучного інтелекту зросте на 14,1% і складе $51,5 млрд. Через рік темпи зростання зростуть до 21,3%, з урахуванням чого продажі пз ШІ досягнуть $ 62,5 млрд.

«Ринок програмного забезпечення для штучного інтелекту прискорюється, але його довгострокова траєкторія залежить від того, наскільки розвиваються підприємства в сфері ШІ», - сказав старший директор з досліджень Gartner.

Розглянутий ринок в Gartner включає додатки з вбудованими можливостями ШІ, наприклад, програми машинного зору, а також програмне забезпечення для систем ШІ.

З урахуванням обсягу прогнозованої виручки аналітики включили в топ-5 такі сценарії використання такого ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: управління знаннями (КМ), віртуальні помічники, безпілотні апарати, цифровий робочий простір і колективний збір даних.

Перше місце за обсягом продажів у 2021 році має зайняти сегмент віртуальних помічників - виручка тут прогнозується на рівні $ 6,21 млрд. При цьому найвищі темпи зростання - на 17,6% - очікуються в категорії AI-програмного забезпечення для управління знаннями.

У 2022 році дві згадані категорії майже зрівняються за виручкою, забезпечивши оборот понад 7 млрд доларів кожна. Однак за динамікою лідером все одно буде сегмент КМ, де приріст виручки в порівнянні з 2021 роком має скласти 31,5%.

Дані Gartner свідчать про високий інтерес до ШІ з боку підприємств. В опитуванні, проведеному аналітиками, 48% керівників організацій заявили, що вже впроваджують технології штучного інтелекту і машинного навчання або планують зробити це в найближчі 12 місяців.

Однак насправді використання ШІ залишається обмеженим. Як показало дослідження Gartner, організації експериментують зі штучним інтелектом, але стикаються з труднощами, намагаючись зробити технологію частиною своїх стандартних операцій.

Експерти вважають, що тільки до 2025 року половина організацій світу зможе вийти на стадію впровадження ШІ, яку Gartner називає «стадією стабілізації», що свідчить про досягнення зрілості в цій сфері.

За словами Gartner, зрілість у сфері ШІ призведе до збільшення доходів на розглянутому ринку, оскільки сприятиме збільшенню вартості підприємствами програмного забезпечення ШІ. І навпаки, відставання в зрілості, викликане небажанням використовувати технології ШІ, відсутністю довіри до них і труднощами в отриманні комерційної вигоди, негативно позначиться на витратах організацій на штучний інтелект і доходи на ринку, вважають аналітики.

Інші новини

Найкраща ціна